Lacul Ciad - Resturile unei mări străvechi din inima Africii

luni, 1 februarie 2010

Lacul Ciad, alimentat în principal de apele râului Chari şi ale afluentului acestuia Logone, este situat în locul în care se întâlnesc graniţele a patru state: Ciad, Camerun, Nigeria şi Niger.
Lacul Ciad contemporan este un rest al unei mări interioare, mult mai vaste ca întindere din Pleistocen, care în 4000 î. Hr. ocupa o suprafaţă de 400.000 kmp.
Până în secolul al XIV-lea, în regiunea din preajma Lacului Ciad, a înflorit una dintre marile civilizaţii ale lumii africane. Promotorul acesteia a fost poporul Sao, format din păstori şi agricultori, care se pare că au sosit aici din Valea Nilului. Locuind la răscrucea marilor drumuri pentru caravane, acest popor s-a regăsit în sfera de influenţă a islamului încă din secolul al XI-lea.
Pentru o vreme foarte îndelungată, Ciadul a fost cunoscut europenilor numai ca subiect al miturilor şi al speculaţiilor. Ştiinţa modernă a redescoperit această regiune datorită englezilor Walter Oudnez, Hugh Clapperton şi Dixon Denham, precum şi francezul Jean Tilho (după anul 1900). Explorarea lacului a început abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Pe insulele şi pe malurile lacului trăiesc aproximativ 7.000.000 de oameni din triburi cu stiluri de viaţă şi cu culturi diferite. Grupurile etnice yedina şi kanuri, care locuiesc pe insulele din Lacul Ciad, se ocupă cu pescuitul şi cu creşterea animalelor. Bărbaţii navighează pe apele lacului în bărci mici din papirus. Grupul etnic kanembu, care trăieşte la capătul de nord-est al bazinului, se ocupă cu agricultura. În schimb, triburile peul, kotoko şi multe altele din regiune continuă să ducă un stil de viaţă arhaic.
Până în anul 1900, principala aşezare din regiunea lacului, a fost Kuka, reşedinţa sultanului, situată la 200 de km spre vest. De aici porneau la drum prin Sahara caravanele cu sclavi.
Fundul lacului se ridică permanent ca urmare a depunerilor de resturi vegetale, nămol, de nisip şi de praf.
Ciad este al patrulea rezervor de apă al Africii ca mărime, după lacurile Victoria, Tanganyika şi Malawi. Apele lacului provin numai 10% din precipitaţii. Lacul pierde continuu apă datorită evaporării şi infiltrării.
Fauna lacului este de crocodili, hipopotami, numeroase specii de păsări.
Clima în zona lacului este una tropicală-uscată. Temperatura apei oscilează între 17 grade Celsius şi 32 grade Celsius. Cantintatea medie multianuală de precipitaţii este de 200 - 400 mm descrescând spre nord.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro