Care sunt cele mai complexe si periculoase drumuri din lume? Dupa ce am citit cateva articole pe tema asta, m-am hotarat sa fac si un top al acestora.
1. The Road of Death, Bolivia
Drumul North Yungas (de asemenea cunoscut ca "El Camino de la muerte"), este un drum de 69 de km, care face legatura intre capitala La Paz si Coroico. Acest drum este legendar pentru pericolele sale extreme, iar in 1995, Banca Inter-Americana de Dezvoltare, l-a botezat ca "cel mai periculos drum din lume". Anual mor 200-300 de calatori de-a lungul drumului. Pe marginea drumului sunt sute de cruci, acestea marcand multe din locurile unde vehiculele au cazut in gol. Exista si un drum South Yungas (Chulumani), cu o lungime de 64 de km, si este considerat a fi aproape la fel de periculos ca North Yungas. La 24 iulie 1983, un autobuz s-a prabusit intr-un canion de-a lungul drumului North Yungas, omorand peste 100 de pasageri, acesta fiind cel mai grav accident rutier din Bolivia.
2. Col de Turini, Franta
Trecatoarea Col de Turini, situata la 1607 m deasupra nivelului marii, este situata in sudul Frantei, in muntii Alpi. Drumul care trece prin aceasta zona, este renumit pentru ca este o etapa din Raliul Monte Carlo, din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri [WRC]. Aceasta etapa combina 34 de curbe de tipul 'acelor de par', cu portiuni de linie, unde masinile pot atinge peste 180 km/h. Drumul a facut parte de trei ori din turul Frantei la ciclism (1948, 1950 si 1975).
3. Stelvio Pass, Italia
Pasul Stelvio, situat la 2757 m, este cel mai inalt pas pavat din Alpii de Est. Aceasta sosea face legatura intre Valtelina, valea superioara a raului Adige, si Meran. Drumul este o combinatie de 48 de curbe 'ac de par', cu portiuni extrem de inguste si inclinatii foarte abrupte. Emisiunea britanica, Top Gear, a ales acest drum ca fiind "cel mai bun drum de condus din lume", insa dupa ce au vizitat Transfagarasanul, "nebunia lui Ceausescu", au sustinut ca au facut o greseala cand au propus Pasul Stelvio pentru aceasta distinctie.
4. Leh-Manali Highway, India
Acest drum este o autostrada care face legatura intre orasele Leh si Manali. Este deschis circulatiei doar intre iunie si mijlocul lui septembrie, cand zapada este eliminata. Autostrada traverseaza unele din cele mai inalte pasuri din lume, printre care Rohtang La (3978 m), Baralacha La (4892 m), Lachulung La (5059 m) si Taglang La (5325 m). O calatorie (cu masina), in conditii normale, de-a lungul drumului dureaza aproximativ doua zile, autostrada avand aproximativ 479 km. Din cauza altitudinilor mari si a cantitatii mici de oxigen, multi dintre calatori sufera de 'rau de munte'. Autostrada a fost construit si este intretinut de armata indiana si poate sprijini cele mai grele autovehicule ale lor.
5. Viaductul Puxi, Shanghai, China
Aceasta este unul dintre cele mai aglomerate puncte din Shanghai, avand un trafic de mii de masini in fiecare ora. Acesta are cinci nivele de poduri care ajuta la conectarea a doua din cele mai aglomerate autostrazi, astfel fluidizandu-se circulatia.
6. The Judge Harry Pregerson Interchange, Los Angeles, S.U.A.
Intersectia The Judge Harry Pregerson este situata in Los Angeles, California si este unul dintre cele mai complicate noduri din SUA. Ea permite intrarea si iesirea in toate directiile intre I-105 si I-110. Este o stiva de transfer, cu straturi de poduri ce face o retea complicata de drumuri care sa permita desfasurarea fluenta a traficului. Acest nod rutier a fost deschis in 1993.
7. Transfagarasan, Romania
Desi se poate spune ca sunt subiectiv, Transfagarasanul este, cu siguranta, unul din cele mai complexe si periculoase drumuri din lume. Am pus Transfagarasanul pe primul loc, influentat fiind si de emisiunea celor de la TOP GEAR. Drumul DN7C – Transfagarasan incepe in comuna Bascov, Judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km. Drumul construit peste Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din Romania, care face parte din Carpaţii Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lingă Lacul Balea, ajunge la altitudinea de 2042 m. Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine in Romania dupa soseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Muntii Parang, dar aceasta insa nu este asfaltata in totalitate. Transfagarasanul trece peste 830 podete si 27 viaducte. Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 – 1974 in timpul lui Nicolae Ceausescu, care a vrut sa asigure un drum strategic peste munti. Inaugurarea avand loc in data de 20 septembrie 1974. Drumul peste Muntii Fagaras, s-a realizat cu eforturi materiale considerabile si cu pretul multor vieti de soldati si muncitori care au contribuit la constructia lui.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu