Modelarea Africii de Est - Marele Rift Est-African si Arab

marți, 16 februarie 2010

Daca in partea superioara a unui lemn uscat este infipta o dalta, pe toata lungimea bucatii se induc tensiuni ce determina aparitia unor crapaturi in diverse locuri ale fibrei, unele departe de locul initial de impact. In termeni simpli, asa poate fi descris si efectul evenimentelor geologice din Triunghiul Afar asupra peisajului din estul Africii.
Acest loc ne ofera cea mai dramatica si mai evidenta confirmare a teoriei placilor tectonice care sustine ca scoarta Pamantului, litosfera, este formata din sase placi separate ce plutesc pe astenosfera interna, constituita din materie topita si numita manta. Pe aceste placi sta fundatia de granit a continentelor, inconjurata de fundul de bazalt in continua innoire al oceanelor.

In anumite puncte de pe glob, placile aluneca una pe sub alta, iar in altele se departeaza intre ele. Asa s-a intamplat la granita dintre placa araba si cea africana, care, cu 20 de milioane de ani in urma, au inceput sa se departeze una de cealalta, creand astfel Marea Rosie si Golful Aden. O privire asupra hartii e concludenta in privinta acestui lucru: daca ar fi sa le apropiem din nou, cele doua tarmuri s-ar imbuca perfect.
Intr-un singur punct exista o nepotrivire: la Djibouti, in dreptul Triunghiului Afar. Forta care impinge placile in directii opuse este forta ascensionala a rocilor topite din manta, ce impinge in sus si spre exterior, umpland despicatura din centru si regenerand mereu fundul oceanic. Odinioara, triunghiul facea parte din Marea Rosie, dar odata cu ridicarea lantului muntos Danakil, el s-a desprins si s-a aridizat in mod treptat.
Chiar si astazi este supus acelorasi forte ascensionale care modeleaza fundul marii. Lava continua sa iasa prin crapaturi si prin conurile vulcanice, intr-o ampla si inexorabila curgere care, timp de milioane de ani, a impins laturile Triunghiului Afar tot mai departe una de cealalta.
Aceleasi procese au creat sistemul Marelui Rift Est-African si Arab. Intinsa pe 6400 km, de la Marea Moarta pana in Mozambic, aceasta falie acopera o septime din circumferinta Pamantului, fiind caracterizata pe toata lungimea sa de vulcani si de cutremure. Poate ca datorita ei s-au nascut in memoria populara legende precum cea a inchiderii Marii Rosii si a distrugerii oraselor Sodoma si Gomora.
In Etiopia si Kenya, ascensiunea materiei topite a ridicat si a subtiat scoarta continentala, ducand la formarea unor mari platouri muntoase; aici, Marele Rift isi etaleaza cele mai spectaculoase privelisti. Incapabil sa mai suporte tensiunile, pamantul s-a despicat de-a lungul liniilor sensibile in abisuri de 40-56 km latime, in interiorul carora terenul s-a surpat. Adancimea nu este perfect vizibila pe alocuri, deoarece crapaturile s-au reumplut cu un strat gros de lava; chiar si asa insa, inaltimea peretilor este cateodata ametitoare.

Dintr-un motiv inca neelucidat, sistemul Marelui Rift a adoptat in Africa doua cursuri diferite de evolutie.
Din cauza perturbarii vechilor albii de rauri, ramura occidentala, care strabate Uganda, Tanzania si Zambia, este marcata de lacuri intinse, ca Albert, Tanganika si Malawi; ramura orientala, ce inainteaza prin Etiopia, Kenya si estul Tanzaniei, are forme de relief joase, precum Lacul Natron, alcalin, si vulcani inalti precum Kenya si Kilimanjaro.
Aici se afla si rezervatia naturala a craterului Ngorongoro, in vreme ce in unele zone vulcanice din vai - Olduvai, de pilda - au fost descoperite cele mai vechi ramasite umane cunoscute pana in prezent, datand probabil de doua milioane si jumatate de ani.
Dar poate cel mai fascinant lucru privind Marele Rift nu este trecutul sau, ci viitorul. Daca zona se dovedeste a fi locul de separare a doua placi tectonice in curs de formare. Cornul Africii s-ar putea desprinde la un moment dat, pentru a pluti apoi pe apele Oceanului Indian. Unii geologi sunt insa de alta parere. Pe masura ce Atlanticul se extinde, Africa se va apropia iarasi de Arabia, iar Marea Rosie s-ar putea inchide din nou - sustin ei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro