Biografie - Franz Beckenbauer

luni, 1 februarie 2010

DATE GENERALE:

  • Nume: Franz Anton Beckenbauer
  • Data nasterii: 11 septembrie 1945
  • Locul nasterii: Munich, Germania (de Vest)
  • Pozitia: Libero (Sweeper) si Mijlocas defensiv

CARIERA:

1. Echipa de club

Nascut, in anul cand Germania avea sa-si recunoasca infrangerea in Cel de-al II-lea Razboi Mondial, Franz Beckenbauer nu a putut juca in nationala Germaniei reunite. Nascut in Munich, el a jucat pentru nationala Germaniei de Vest.

Desi tatal sau nu a fost deacord cu fotbalul, Franz a ajuns la varsta de 8 ani la echipa de juniori a clubului SC Munich '06 in 1954. Jucatorul pe care l-a idolarizat cand era mic Fritz Walter, castigator al Campionatului Mondial in 1954. Echipa de suflet era 1860 Munich desi aceasta retrogradase in liga secunda. Desi era fan al echipei 1860 Munich, el a mers la echipa de tineret a lui FC Bayern Munich in 1959.

Debutul sau la echipa mare a fost in Regionalliga Süd, la echipa Bayern Munich, jucand mijlocas dreapta in meciul cu St. Pauli, in data de 6 iunie 1964. Inca de la primul sezon la Bayern 1964/1965 a reusit promovarea din Regionalliga Süd in Bundesliga. Bayern a devenit o forta in Bundesliga, castigand Cupa Germaniei in sezonul 1966/1967 si Cupa Cupelor in sezonul urmator.

Beckenbauer devine capitan la Bayern in sezonul 1968/1969, sezon in care echipa a castigat primul titlu din istorie. El a inceput sa joace pe postul de libero (Sweeper), devenind cel mai mare jucator din lume pe acest post.

Pe durata cat a jucat la Bayern, clubul a castigat 3 Cupe ale Campionilor consecutiv (1974, 1975, 1976) avand onoarea de a pastra trofeul pentru totdeauna.

In 1977 se transfera in Liga Nord Americana la New York Cosmos. A jucat pentru aceasta echipa 4 sezoane, in care a castigat Soccer Bowl de 3 ori (1977,1978,1980).

In 1980, s-a intors in Bundesliga pentru doua sezoane petrecute la Hamburger SV (1980-1982), castigand inca o data titlul.

Si-a incheiat cariera de fotbalist la New York Cosmos, dupa inca un sezon in Liga Nord Americana.

In cariera sa a jucat, pentru echipe de club, 592 de meciuri marcand 66 de goluri.

2. Echipa nationala

Franz Beckenbauer a adunat in nationala Germaniei de Vest 103 selectii si a marcat 14 goluri. Primul meci pentru nationala a fost in 26 septembrie 1965. La Campionatul Mondial din Anglia 1966, echipa a ajuns pana in finala, unde a pierdut cu 4-2 dupa prelungiri. A fost al treilea marcator al turneului final cu 4 goluri, desi a jucat libero. A marcat chiar in meciul inaugural doua goluri impotriva Elvetiei, meci terminat 5-0 in favoarea Germaniei. Urmatorul gol a fost cel din sfertul cu Uruguay terminat cu 4-0 pentru Germania. In semifinale "der Kaiser" a marcat golul de 2-0 in meciul cu U.R.S.S., gol ce avea sa fie decisiv pentru calificarea Germaniei in finala, meciul terminandu-se 2-1 pentru nemti. Finala a fost pierduta de Germania cu 4-2 dupa ce englezi au marcat un gol care nici in ziua de azi nu se stie daca a fost gol sau nu.

La turneul final World Cup 1970 din Mexic, Germania si-a luat revansa in fata Angliei in sferturile de finala, dupa ce a fost condusa cu 2-0. Beckenbauer a marcat primul gol pentru nemti care aveau sa castige dupa prelungiri. In semifinale au intalnit Italia, in ceea ce se numeste meciul secolului. Beckenbauer si-a fracturat bratul, insa din cauza ca antrenorul facuse deja toate schimbarile, a fost nevoit sa ramana pe teren. A dat dovada de o daruire ce nu poate fi descrisa in cuvinte, si astazi imaginea cu Beckenbauer tinandu-se de mana rupta si jucand fotbal ramanand memorabila.

In ciuda daruirii de care a dat dovada, Germania a trebuit sa se recunoasca invinsa cu scorul de 4-3 dupa prelungiri, toate golurile marcandu-se in prelungiri.

In 1971, Beckenbauer primeste banderola de capitan a nationalei. La nici un an, in 1972, Beckenbauer & nationala Germaniei de Vest cuceresc primul titlu, cel de Campioana Europeana din 1972, impotriva UR.S.S. cu 3-0.

Cel mai mare succes al nationalei sub comanda Kaiserului, a fost castigarea Campionatului Mondial, organizat chiar in Germania de Vest. A fost un turneu memorabil intalnindu-se in finala cele mai bune nationale europene din toate timpurile, Olanda si Germania de Vest. Olandezii erau condusi in teren de nimeni altul decat CEL MAI BUN JUCATOR EUROPEAN AL SECOLULUI 20, Johan Cruyff. Insa nemtii au castigat finala cu scorul de 2-1.

Castingand si acest trofeu, Germania de Vest devine prima nationala care detine concomitent titlul mondial si cel european, performanta egalata doar de Franta in 2000.

3. Antrenorul Franz Beckenbauer

Dupa retragerea din activitatea de fotbalist, Beckenbauer a fost ales inlocuitor la carma nationalei Germaniei de Vest. Prima performanta pentru nationala antrenata de Kaiser a fost calificarea in finala World Cup 1986 din Mexic. Finala pierduta impotriva Argentinei cu 3-2, desi revenisera de la 2-0.

Insa in 1990, turneul a avut loc in Italia. Desi Germania se reunificase, la turneul final au evoluat sub titulatura de Germania de Vest. Au ajuns in finala impotriva aceleeasi echipe a Argentinei condusa din teren de magnificul Maradona. Insa de aceasta data au castigat nemtii cu scorul de 1-0, Beckenbauer devenind al doilea om din lume care a castigat titlul mondial atat ca jucator, cat si ca antrenor (brazilianul Mario Zagallo fiind primul), insa Beckenbauer este primul si singurul care a castigat campionatul mondial fiind capitan de echipa si dupa aceea antrenor.

Dupa aceast trofeu, Kaiserul a trecut la antrenoratul de club. Primul club antrenat a fost Olympique Marseille, insa nu a stat decat un sezon.

In 1994 a trecut pe banca lui Bayern unde a castigat Bundesliga. In 1996 s-a intors la club unde a castigat ultimul trofeu din cariera sa, Cupa UEFA.

Momentan este presedintele clubului Bayern Muncich din 2002 si, vice-presedinte al Federatiei Germane DFB. Din aceasta functie Beckenbauer a influentat decisiv forurile mondiale pentru a acorda organizarea turneului final din 2006.

PORECLA:

Multa lume il cunoaste pe Franz Beckenbauer si dupa porecla de Kaiserul (Imparatul). Exista o oarecare aroganta in jocul germanului care sugera ca se afla mereu la comanda.

Porecla de 'der Kaiser' a primit-o de la fani si de la media in anul 1968, dupa ce o fotografie cu Beckenbauer si statuia imparatului Francis II al Austriei, a fost publicata in Bild. Presa la numit atunci Fußball-Kaiser (Imparatul fotbalului), porecla ce o are si astazi.

STATISTICA:

  • Campion Mondial 1974 - jucator si 1990 - antrenor
  • Campion European 1972
  • Bundesliga 1969, 1972, 1973, 1974 (Bayern Munich) si 1982 (Hamburger SV) - jucator si 1994 - antrenor
  • Cupa Campionilor Europeni 1974, 1975, 1976
  • Cupa Cupelor 1967
  • Cupa Intercontinentala 1976
  • Campion al S.U.A. - 1977, 1978, 1980
  • Cupa UEFA 1996 - antrenor
  • Cel mai bun jucator european 1972 si 1976

Jucatorul Beckenbauer este considerat al doilea jucator european al secolului 20, urmandu-l in clasament pe Johan Cruyff.

Este considerat ca fiind cel mai bun produs al fotbalului german, fiind considerat si inventatorul postului de libero (sweeper) in fotbalul mondial.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro