Biografie - Daniel Passarella

luni, 1 februarie 2010


DATE GENERALE:

  • Nume: Daniel Alberto Passarella
  • Data nasterii: 25 mai 1953
  • Locul nasterii: Chacabuco, provincia Buenos Aires - Argentina
  • Debut: Sarmiento of Junin (Provincia Buenos Aires)
  • Pozitia pe care a activat: fundas

CARIERA:

Daniel Alberto Passarella a fost si este unul dintre cei mai apreciati capitani din istoria mondiala. Era liderul perfect pentru orice echipa devenind capitan atat la club, cat si la nationala Argentinei. In ciuda inaltimii sale de 1.73 m, era exceptional in jocul aerian, inscriind multe goluri cu capul din cornere sau lovituri libere.

Passarella era un jucator neobisnuit fiind un golgheter in ciuda faptului ca era fundas. In 298 de meciuri in Liga Argentiniana a marcat 99 de goluri. Cand s-a transferat in Italia pentru a juca la Fiorentina si, mai tarziu, la Inter Milano, el a continuat sa marcheze detinand si astazi recordul in Seria A pentru fundasul cu cele mai multe goluri marcate.

Chiar si la nivel de echipa nationala este fundasul cu cele mai multe goluri marcate, tinand cont ca in 70 de meciuri jucate pentru nationala Argentinei, el a marcat 22 de goluri.

In total a adunat 451 de meciuri marcand 134 de goluri, un record al golurilor marcate de un fundas, record doborat, mai tarziu de fundasul olandez de Ronald Koeman.

A castigat foarte multe trofee la nivel de club. Cateva campionate nationale cu River Plate, clubul la care a jucat cel mai mult in cariera.

Momentul de glorie al carierei sale a fost castigarea CAMPIONATULUI MONDIAL DIN 1978 disputat chiar in Argentina in perioada 1 iunie - 25 iunie.


Avea 25 de ani si era capitanul nationalei care aducea primul titlu mondial pentru Argentina. Un moment de glorie pentru cel ce avea sa fie cunoscut sub denumirea de "EL GRAN CAPITAN" (marele capitan) sau Kaiser, aluzie la Franz Beckenbauer, din cauza abilitatilor sale de capitan de echipa, a pasiunii sale in joc si a organizarii de care dadea dovada.

La turneul final din Spania 1982, Argentina a ajuns pana in sferturi unde a fost eliminata de castigatoarea trofeului, Italia, in ciuda faptului ca Passarella marcase un gol.

La turneul final din Mexic 1986, la varsta de 33 de ani, nu a jucat nici un meci din cauza unei accidentari, insa a fost inclus in lotul ce avea sa castige Campionatul Mondial pentru a doua oara, fiind singurul jucator argentian care detine ambele trofee mondiale.


Dupa ce s-a retras din activitatea de fotbalist, Passarella a urmat cariera de antrenor la clubul unde a cunoscut cele mai mari succese, River Plate. A castigat cateva campionate nationale, iar in 1994 a preluat nationala Argentinei de la Alfio Basile, calificand echipa la turneul final din Campionatul Mondial din Franta 1998, unde a fost eliminata de Olanda in sferturi dupa un meci istoric, incheiat 2-1 pentru olandezi. Dupa acest meci si-a dat demisia, preluand nationala Uruguayului.

A urmat o perioada nefasta din cariera de antrenor, plecand de la nationala Uruguayului dupa neintelegeri cu unii jucatori si perioada de la Parma in 2001.

In 2004 a castigat campionatul national din Mexic, iar pe 6 ianuarie 2006 s-a intors ca antrenor la River Plate, unde activeaza si astazi.

A fost ales in lista lui Pele, care desemneaza cei mai buni 125 de jucatori din istoria fotbalului.

STATISTICA:

  1. Ca jucator:
  • Campionatul in Argentina cu River Plate - 1975, 1977, 1979, 1981
  • Campionatul in Italia cu Inter Milano in sezonul 1988-1989
  • Campionatul Mondial cu Argentina in anii 1978 si 1986

2. Ca antrenor:

  • Campionatul in Argentina 1989, 1991, 1993
  • Campionatul in Mexic 2003

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro