Gropeni - Localitate la malul Dunării

luni, 1 februarie 2010

Comuna Gropeni, judeţul Brăila, este o localitate pitorească situată pe malul stâng al Dunării. Este cunoscut în zonă datorită trecerii BAC, una dintre puţinele legăturii ale "grânarului României" - Insula Mare a Brăilei. În dreptul acestei localităţi se găseşte capătul din aval al Insulei Mici a Brăilei, "a doua Deltă a României", locul unde braţele Dunării, Vâlciu şi Cremenea se reunesc. În această localitate se află o staţie de epurare a apei, ce alimentează o parte a municipiului Brăila, a oraşului Ianca, etc. Este renumit şi pentru fosta orezărie Gropeni - Stăncuţa, a doua ca mărime din România.
Un alt obiectiv economic, îl reprezintă crescătoria de porci, una dintre cele mai mari şi moderne crescătorii din estul Europei.
În această comună s-a născut unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Academiei Române, Ion C. Massimu. Acesta s-a născut în anul 1825, şi a întocmit, împreună cu Ion Heliade-Rădulescu şi Alexandru Roman, proiectul ortografiei bazat pe principiul etimologic, adoptat în 1869 de Societatea Academică Română. Din însărcinarea Academiei a elaborat, împreună cu August Treboniu Laurian, Dicţionarul limbii române, în 2 volume (1873, 1877). A fost şi autorul unor manuale de gramatică: Elemente de gramatică elenică (1850), Gramatica macedo-românească (1862), Nou abecedar românesc (1868).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro