Judetul Iasi - Descriere generala

luni, 1 februarie 2010



Suprafata totala a judetului este de 5476 km².



În urma datelor publicate în anuarul statistic din 2006, Judeţul Iaşi avea o populaţie de 824 083, fiind al doilea judeţ ca număr de locuitori din România, după Bucureşti depăşind şi judeţul Prahova, cu o densitate a populaţiei de 150,5/km². Populaţia aproape s-a dublat în ultimii şaizeci de ani.



Peste 98% dintre locuitori sunt români; există de asemenea comunităţi de rromi. Majoritatea populaţiei este formată din ortodocşi, însă există şi o comunitate semnificativă de catolici (cca. 5%, în Iaşi şi în partea de vest a judeţului), precum şi mici grupuri de protestanţi.



Judeţul se află situat pe o câmpie între râurile Siret şi râul Prut. De asemenea, râul Jijia traversează judeţul, iar oraşul Iaşi se află pe malurile unui afluent al său, Bahluiul. Partea de sud este ocupată de dealurile Podişului Central Moldovenesc, cu altitudini de peste 400 de metri, iar partea de nord este ocupată de Câmpia Moldovei. În vest, judeţul este traversat de Culoarul Siretului şi de ultimele fragmente ale Podişului Fălticenilor şi, de asemenea, de Dealul Mare, cu altitudini de peste 500 de metri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro