Cea mai sarata intindere de apa de pe glob, Lacul Assal, se afla intr-o zona ce risca sa se despice, impartind Africa in doua.
Intr-o vreme, vechii romani s-au simtit atat de satui de abundenta minunatiilor continentului african, incat la vestea unei noi minuni descoperite de un calator au replicat: "Ei, in Africa totdeauna gasesti ceva nou!" Adevarul este, desigur, ca romanii nu gustasera decat foarte putin din ceea ce avea de oferit continentul negru; nici macar astazi, nimeni dintre cei care il cunosc nu s-ar hazarda sa spuna ca splendorile sale au fost toate descoperite.
Iar Lacul Assal demonstreaza perfect acest lucru. Desi vizitat de occidentali incepand cu anii '20, explorat si inteles pe deplin abia multi ani mai tarziu, lacul a stabilit deja noi jaloane ale cunoasterii umane. Se stie astazi ca Assal este punctul de pe continentul african aflat la cea mai mica altitudine, -155 m sub nivelul marii, iar vara temperatura de 57°C ii confera si titlul de unul dintre cele mai fierbinti. Acesti doi factori contribuie la stabilirea unui alt record: Lacul Assal este totodata cea mai sarata intindere de apa de pe Pamant, de zece ori mai sarata decat oceanul si mult mai sarata chiar decat Marea Moarta. Lasand la o parte statisticile, Lacul Assal este una din cele mai neospitaliere zone de pe Terra. Inconjurat de dealuri negre de lava uscata, parjolit de Soare, in preajma lui vegetatia lipseste aproape cu desavarsire, exceptie facand cativa ciulini. Nici o pasare nu canta; nimic, nici macar o soparla, nu se misca la mal. Este un peisaj al mortii.
O PALETA DE CULORI
Frumusetea sa insa este parca nepamanteana. In imediata sa apropiere se afla paturi de sare de un alb stralucitor, iar apa joasa si limpede sclipeste intr-un albastru-azuriu, cu nuante de turcoaz. Forme delicate din sare razbat la suprafata apei, colorate de diversele minerale in cele mai variate culori, de la verdele-pal la violet si maroniu-roscat. Tarmul este marginit de bizare sculpturi create de lac - forme grotesti, ca niste verze uriase, din sarea depusa de apa.
Ciudateniile Lacului Assal sunt explicabile prin pozitia sa. Situat in Dijbouti, un mic stat in Golful Aden, la gurile Marii Rosii, lacul se afla intr-unul dintre colturile Triunghiului Afar, una dintre cele mai haotice zone ale Terrei, din punct de vedere geologic. Aici se intalnesc trei mari falii ale placilor tectonice - Marele Rift Est-African, Marea Rosie si Golful Aden - zona fiind predispusa la cutremure.
Eruptiile vulcanice in interiorul triunghiului sunt si ele curente, de milioane de ani roca topita urcand la suprafata pe masura ce "piesele de puzzle" ale suprafetei Pamantului se deplaseaza. Astfel de fenomene se petrec de obicei in oceane - in Atlantic, de pilda, pe fundul caruia solul este continuu reinnoit de-a lungul faliei ce il strabate. Triunghiul Afar ar fi si el acoperit de ape daca bariera Muntilor Danakil nu ar opri inaintarea Marii Rosii. In schimb, zona ofera deosebitul spectacol al tipului de scoarta terestra formata de obicei pe fundul oceanelor.
Totusi, in ciuda barierei montane, cea mai mare parte a apei Lacului Assal provine din mare, infiltrandu-se prin roca si adunandu-se pe fundul adanc al lacului, la aceasta adaugandu-se apa care se scurge pe pantele dealurilor in timpul scurtelor ploi de iarna. Sarea din apa de mare si mineralele spalate de pe coastele dealurilor se depun peste cele existente acolo de mii de ani.
Dar regiunea nu a fost intotdeauna la fel de arida ca acum. Cu vreo 10000 de ani in urma, clima era mult mai umeda, iar suprafata lacului se afla la 80 m deasupra nivelului sau actual, asa cum o arata urmele cochiliilor de moluste de apa dulce, vizibile pe pantele dealurilor din zona. Fostul fund al lacului a devenit astazi un camp de un alb orbitor, unde singurul semn de viata este adus poate de un membru al unui trib afar, venit cu camilele sale pentru a aduna sare, asa cum faceau altadata stramosii sai, spre a o vinde in Etiopia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu