Pestera Izverna - Judetul Mehedinti

luni, 1 februarie 2010


Pestera Izverna - exceptionala pentru scufundari subacvatice, accesibila atat pe galeria activa cat si pe cea fosila.

Legenda care strajuieste acesta minunata pestera are la baza ordinul imparatesei Maria Tereza, care a scufundat un depozit de argint al Imperiului Austro - Ungar.

La fel de vestita precum pesterile scufundate din Mexic, Florida sau Alpi, Isverna pastreaza inca farmecul care a facut faimoasa salbaticia naturii romanesti din Carpati. Acesta este si motivul pentru care, din dorinta de a pastra neintinat un loc de valoare europeana, pestera a fost declarata rezervatie speologica, in acest scop aducandu-si contributia pana si renumitul Jacques Yves Cousteau.

Pestera Izverna, a fost filmatã de Jacques Yves Cousteau în sectiunea 'Explorãri ale secolului XX' din filmul Muzeului Smithsonian din Washington.

Totusi, indiferent de numarul scafandrilor care i-au vizitat adancurile, nimeni nu a reusit inca sa descopere care sunt izvoarele cristalinului rau subteran. Privelistea este minunata nu numai pentru cei care patrund in galeriile intortocheate, pentru ca peretii calcarosi abrupti impreuna cu fagii batrani si nodurosi conturati pe fundalul unor depresiuni pline de verdeata creeaza impresia unui imens parc suspendat.

Activitatile de speo-scuba diving se desfasoara in Pestera Izverna din Podisul Mehedinti, locatie ce ofera printre cele mai bune conditii din Europa pentru derularea acestui tip de activitati.

Structuri geologice: Pestera Isverna situata în malul stâng al obârsiei V. Cosustea cu o temperatura constanta de 10 grade Celsius, adaposteste o bogata fauna cavernicola doline; izbucul Isverna sub Dealul Cornetu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro