Pestera Bulba este situata pe dreapta vaii Bulba, la 325 m altitudine, la circa 4 km SV de orasul Baia de Arama. Este o pestera mixta formata dintr-o retea de galerii dispuse pe trei niveluri. Galeria activa, strabatuta de un parau, prezinta mai multe sifoane, terase, niveluri de eroziune evidentiate pe pereti si scurgeri parietale.
Etajele fosil si subfosil, parasite de apa, contin stalagmite, agregate calcitice, draperii, toate datorate apelor de infiltratie.
Este sãpatã în calcarele jurasic - neocomiene din Dealul Cornetu Mare si Dealul Brãzisori. Este o pesterã mixtã, suborizontalã, formatã dintr-o retea de galerii dispuse pe trei etaje (unul activ, unul subfosil si unul fosil), în lungime totalã de 4860 metri. Este o pesterã caldã (12,5oC, în profunzime), umedã si prezintã curenti de aer de micã intensitate. Fauna este bogatã; s-au gãsit multe izopode, araneide, acarieni, miriopode, colembole, diplure, diptere si coleoptere.
Frumuseţea locului este împlinită de pădurea de liliac întinsă pe 20 hectare, unde se organizează anual tradiţionala sărbătoare a Liliacului. Rezervaţia se întinde pe versantul unei văi cu interesante specii vegetale, unele asemănătoare celor din Defileul Dunării.
De ajuns se ajunge relativ uşor din Baia de Aramă, urmând spre vest drumul ce duce la Ponoare. Intrarea peşterii se află la cca 3 km de Baia de Aramă (centru) - la cca 1 km dupa ieşirea din oraş există o bifurcatie - spre dreapta drumul forestier ce urcă pe Valea Bulbei (de pe care vine practic întregul debit de apă) iar la stânga drumul asfaltat ce merge spre Ponoare; incă 1 km pe Valea Bulbei şi se ajunge la gura peşterii (destul de impunătoare), din care iese întregul pârâu. Atentie! Nu este o peşteră turistică, se recomandă exclusiv spelogilor sau turiştilor antrenaţi insoţiţi de speologi cunoscători ai peşterii! Două genuri de obstacole sunt destul de importante : - galeria de intrare in peşteră, care este şifonată, cu înălţimi adesea sub 1 m ce obligă la imersii aproape totale într-o apă cu temperatura de cca 10 grade (nu se recomnda in nici un caz in perioadele de Ponoare (pestera Bulba dreneaza apele ce se pierd in depresiunile carstice Ponoare si Zaton). debite mari, cand este complet inchisa - submersa!); accesul in galeria cea mai frumoasa, unde este facuta poza (Galeria Valurilor de Cristal), necesita o excalada de cca 20 m (de la nivelul galeriei active), expusa in partea superioara (o coarda este absolut necesara). Pestera este altminteri foarte frumoasa, cu numeroase forme de eroziune-coroziune (mai ales pe galeria activa) si concretiuni (pe Galeria Valurilor de Cristal). In plus este parte integranta, din punct de vedere al conexiunii hidrogeologice, a sistemului hidrocarstic ce include zona Ponoare (pestera Bulba dreneaza apele ce se pierd in depresiunile carstice Ponoare si Zaton).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu