Africa: Tunisia - Poarta lumii arabe [Prezentare generala]

sâmbătă, 20 februarie 2010

Denumirea oficiala: Republica Tunisiana
Suprafata: 163.610 km²
Structura: 24 de guvernorate
Populatia: 10.102.000 locuitori
Densitatea populatiei: 62 loc./km²
Capitala: Tunis (1,2 mil. loc.)
Limba: araba (limba oficiala), franceza
Moneda: Dinar tunisian = 1000 milim
Religia: islam
Cele mai importante orase: Sfax, Sousse, Bizerta, Kelibia, Kairouan (al patrulea loc ca importanta pentru musulmani - Sidi Uqba)
Cel mai inalt varf: Jebel Chambi (1544 m)
Granite: Algeria (V), Libia (SE)
Cel mai mare lac: Chott el-Jerid
Cel mai lung rau: Medjerda
Lungimea tarmului: 1148 km
Clima: Mediteraneana la nord si tropical secetoasa la sud. In Tunis, temperatura medie atinge +10°C in ianuarie si +26°C in iulie.

In Tunisia, europenilor le vine mai usor sa se obisnuiasca cu lumea araba. Capitala tarii, Tunis, este puternic europenizata iar pe coasta vin multi turisti, desi viata este patrunsa de spiritul islamului.
Tunsia este situata in Africa de Nord, langa Marea Mediterana. Pe tarmul ei cresc stejari de pluta, maslini si tufisuri de maracini. Agricultura este elementul de baza al economiei tunisiene. Culturile ocupa terenurilor fertile de langa mare si regiunile de pe malul raului Medjerda, unica apa curgatoare din tara care nu seaca in timpul anului si este folosita pentru irigatii. Tunisia ocupa locul doi in lume ca exportator de ulei de masline. Extractia de fosforite si turismul aduc si ele contributii importante la bugetul tarii. Peste doua treime din populatia Tunisiei traiesc in regiunile de langa mare. In deserturi, la sud de muntii de calcar Az-Zahr, se aventureaza numai caravanele de nomazi. Partea nordica a tarii cuprinde lanturile muntoase ale Atlasului si ale Saharei. Ambele regiuni sunt separate de un lant de lacuri sarate numite soturi: cel mai mare dintre acestea este Chott el-Jerid (Marele sot).
Aceasta tara micuta inghesuiala intre doi mari vecini - Algeria la vest si Libia la sud-vest - este perceputa ca fiind tara cea mai deschisa spre lume dintre statele arabe. In capitala se observa imbinarea originala dintre lumea Occidentului si cea a Orientului: in cartierele moderne ale orasului domneste o atmosfera franceza, in timp ce in bazare si in labirintul de stradute din vechiul oras (medina) se simte farmecul lumii arabe. Datorita apropierii Vechiului Continent si a bunei organizari a plajelor si a insulelor mediteraneene (dintre care cea mai mare este Djerba), Tunisia este vizitata de multi europeni. De aceea, primul presedinte al tarii, Habib Burguiba, a numit-o "balconul Africii".



PATRIA LUI HANNIBAL

In apropiere de Tunis se afla ruinele Cartaginei. In perioada antica, aceasta a fost centrul unuia dintre cele mai mari imperii din bazinul Marii Mediterane. Pe vremea lui Hannibal, Cartagina aproape a invins atotputernicul Imperiu Roman.
In preajma anului 1100 i.Hr., pe coasta Tunisiei au debarcat fenicienii, originari din zona Libanului de astazi, si cunoscuti ca o semintie de negustori. In anul 814 i.Hr., au pus temeliile Cartaginei, care a devenit capitala posesiunilor lor apusene. La scurt timp, orasul a capatat statutul de important centru militar si comercial in regiunea sudica a Marii Mediterane. Datorita situarii geografice, Cartagina a avut si rol de aparare a oraselor feniciene ridicate in apropiata Sicilie. Influenta Cartaginei a cuprins coastele nordice ale Africii si a ajuns pana in Spania si Sardinia.

Cartagina a intrat in conflict cu Roma antica. Rivalitatea dintre cele doua puteri pentru suprematia asupra lumii antice a provocat trei razboaie. In timpul primului razboi punic (264-241 i. Hr.), Cartagina a pierdut aproape intreaga Sicilie in favoarea Romei. Treizeci de ani mai tarziu, aceasta aproape si-a distrus redutabilul dusman. Al doilea razboi punic a inceput cand Hannibal a traversat granita de pe raul Ebro in Spania si a pornit marsul spre Roma. Armata lui Hannibal numara 38000 de pedestrasi, 8000 de calareti si 37 elefanti. Celebrul strateg si-a condus armata mai intai peste Pirinei, apoi peste Alpi, cauzand pierderi importante unitatilor romane, cu mult mai numeroase. In anul 212 i.Hr., cand Roma supusese deja numeroase popoare rebele, la portile orasului a aparut Hannibal, eveniment unic in istoria imperiului. Acesta nu s-a decis insa sa atace orasul. Armata cartagineza a fost respinsa iar in 202 i.Hr. a primit lovitura de gratie in apropiere de Zama, in Tunisia de astazi.
Hannibal a fugit in Siria, iar in timpul celui de-al treilea razboi punic (146 i.Hr.) Cartagina a fost distrusa si supusa Imperiului Roman.


Sursa: Wikipedia & Revista Atlas

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro