Africa: Egipt - Taramul faraonilor [descriere geografica]

vineri, 19 februarie 2010



Denumirea oficiala: Republica Araba Egipt (din anul 1953)
Suprafata: 1.002.450 km²
Structura: 26 de provincii, opt regiuni economice
Populatia: 75.360.000 locuitori (a doua tara dupa Nigeria ca nur de locuitori in Africa)
Densitatea populatiei: 75 loc./km² (pe Valea Nilului: 1300 loc./km²)
Capitala: Cairo (7,7 mil. loc.)
Limba: araba (oficiala)
Moneda: 1 lira egipteana = 100 piastri
Relgia: musulman-sunnita(90%); crestina de rip coptic(9%)
Cele mai importante orase: Alexandria, Suez, Port Said, Luxor, Assuan
Cel mai inalt varf: Muntele Sfintei Ecaterina (in Peninsula Sinai) 2642 m.
Granite: Sudan (S), Libia (V), Israel (NV)
Clima: Pe tarmul mediteranean este calda si blanda (fluctuatii reduse de temperatura: in ianuarie +13,5°C, in august +26°C). In interiorul tarii este foarte fierbinte si uscata (cele mai ridicate temperaturi depasesc +41°C). Furtuni de nisip, primavara obisnuita: timp de doua ore temperatura poate atinge 20°C.

Aproape intreg teritoriul Egiptului se afla in zona tropical uscata. Dar nu intreg teritoriul este pustiu: aceasta se datoreaza Nilului, cel mai mare fluviu al Africii si al lumii.
Teritoriul Egiptului este alcatuit din peste un milion de km², totusi doar 4% din acesta este construibil si locuibil. Acest vast tinut african este acoperit aproape in intregime de desert si semidesert.


Miezul Egiptului este Nilul care curge de-a lungul tarii pe o lungime de 1550 de km; tarmul acestuia este o vasta oaza. Apele datatoare de viata ale fluviului formeaza la gura de scurgere in Marea Mediterana o delta ramificata. Aici sunt situate cele mai mari orase ale Egiptului - printre acestea se numara capitala tarii cu 7,7 milioane de locuitori - Cairo.
Cea mai mare parte a populatiei Egiptului traieste pe teritoriul ingust, dar foarte fertil al Nilului. In perioada anuala de prosperitate (august-septembrie) fluviul inunda valea in apropiere de Asuan cu 8500 metri cubi de apa pe secunda, ceea ce face posibila cultivarea plantelor furajere si a recoltelor pentru iarna.
Cea mai mare parte a populatiei Egiptului traieste din agricultura. Insa de la contruirea Barajului de la Assuan recoltele sunt mai usor de prevazut, iar conditiile de viata pe valea Nilului s-au imbunatatit considerabil. Barajul colosal actioneaza ca un regulator al inundatiilot si directioneaza surplusul apelor catre Lacul Nasser.
In decursul a 30 de ani, populatia Egiptului a suferit consecintele razboiului. Prin urmare, a crescut nevoia de alimente.


In desert, langa Giza, in apropiere de Cairo, se inalta cele mai faimoase morminte din lume: piramidele. Piramida lui Cheops este una dintre "cele sapte minuni ale lumii" antice, care poate fi vizitata si in zilele noastre.

Piramidele de la Giza sunt marturia gradului avansat al vechii culturi egiptene. Cu toate acestea, identitatea culturala contemporana a Egiptului se bazeaza pe turnurile din lumea araba. Arabii trateaza Egiptul ca negociator principal, si inca din perioada presedintelui Sadat, ca un mijloc de interes intre lumea araba si Vest.
Zeul soarelui Ra simbolizeaza perioada de inflorire a minunatei culturi egiptene din anii 2640-2160 i.Hr. Atunci, in timpul domniei faraonilor Djoser, Snofru si Cheops, au fost inaltate piramidele si templele.
Contactele comerciale internationale au adus conducatorilor Egiptului bogatii inexprimabile. In Egiptul de astazi nu mai este vorba de o gramada de aur si argint.
Tocmai de aceea, timp de douazeci de ani. Egiptul a fost nevoit sa plateasca un mare pret: atunci cand in anul 1979 presedintele Sadat a semnat la Camp David acordul de pace cu Israelul, tarile arabe invecinate au pedepsit Egiptul prin excomunicare. Si in interiorul tarii politica deschisa a intampinat rezistenta.
Dupa asasinarea presedintelui Sadat, urmasiul strategiei sale moderate a fost Hosni Mubarak. Cu timpul, Egiptul si-a recapatat locul in Liga Araba si si-a dobandit chiar prestigiu ca intermediar in negocieri.


Sursa: Wikipedia & Revista Atlas

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro