Africa: Algeria - Descriere geografică

luni, 1 februarie 2010

ALGERIA, INFORMAŢII GENERALE

Algeria, situată în nord-vestul Africii pe coasta Mediterană, este a doua ţară ca întindere din Africa după Sudan. Are ca vecini Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali şi Mauritania la sud-vest şi Maroc la vest, precum şi câţiva kilometri din teritoriile anexate din Sahara Occidentală. Denumirea Algeria, derivă de la capitala ţării, Alger, care provine de la cuvântul arabic care desemnează insulele referindu-se la cele patru insule din apropierea coastei care au existat pâna la unirea lor cu continentul în 1525. Oraşul a fost fondat în secolul X de către romani.
Deşertul Sahara acoperă aproximativ 80% din totalul teritoriului, unde populaţia este concentrată în oaze înconjurate de nisipul deşertului. Peste 90% din populaţia Algeriei locuieşte de-a lungul coastei Mediterane, pe doar 12% din suprafaţa ţării. Munţii Atlas străbat Algeria de la est la vest de-a lungul Mediteranei. Cel mai înalt vârf este Tahat - 3003 m situat în Munţii Ahaggar. Pe versantul cu expoziţie nordică sunt ploi însemnate cantitativ în timpul iernii, pe când pe versantul sudic şi platourile interne, plouă foarte puţin.
Principalele oraşe sunt Alger, Oran şi Constantine. Algeria este divizată în 48 de provincii.

ISTORIA ZONEI

Încă din antichitate, pe teritoriile algeriei au locuit fenicieni (1000 î. Hr.), romani (200 î. Hr.), arabi (sec. al XVII-lea), turci (integrată în Imperiul Otoman de Khair ad-Din şi fratele său Aruj), iar din secolul al XIX-lea, fermieri francezi (au invadat ţara între 1830-1900). Francezii au organizat Algeria în departamente şi au despărţit populaţiile locale de arabi şi berberi.
La 1 noiembrie 1954 Algeria se revoltă; războiul ce a urmat a dus la pierderea a peste 1 milion de vieţi omeneşti, până la câştigarea independenţei din anul 1962 (semnarea tratatului la 18 martie - Evian, Franţa). O dată cu dobândirea independenţei, peste un milion de colonişti francezi au părăsit Algeria (reprezentau aproximativ 10% din totalul populaţiei).
Din anul 1991, politica algeriană a fost dominată de violenţele dintre militari şi militanţii islamişti.


POLITICĂ

Şeful statului este preşedintele republicii care este ales pentru un termen de cinci ani cu posibilitate de prelungire pentru încă un mandat. Algeria are vot universal. Preşedintele este conducătorul Consiliului de Miniştri şi al Înaltului Consiliu de Securitate. El numeşte primul ministru care este, de asemenea, şef al guvernului. Primul ministru numeşte miniştri de consiliu.
Parlamentul algerian este bicameral, format din camera inferioară, Adunarea Naţională a Poporului (APN), cu 280 de membri şi camera superioară, Consiliul Naţiunii cu 144 membrii. APN-ul se alege o dată la 5 ani.


ECONOMIE


Industria este bazată pe extracţiile de petrol, gaze naturale, cărbuni şi melate uşoare. Este locul 5 ca mărime de rezerve naturale de benzină în lume şi este al doilea mare exportator de petrol. Este a 14-a ţară din lume după rezervele de petrol.
Agricultura este bazată pe plantaţii de grâu, orz, ovăz, viţă de vie şi pe creşterea ovinelor.
Algeria exportă petrol, gaze naturale şi produse petrolifere.


TURISMUL ÎN ALGERIA


Algeria este o ţară cu întindere mare, oferind turiştilor multe tipuri de atracţii şi activităţi. Capitala Alger deţine un trecut bogat şi etalează multe ruine fascinante la Djemila, Tipasa şi Timgad. Majoritatea atracţiilor în Algeria includ Muzeul Naţional al Artelor şi Muzeul de Artă Locală şi Etnografică. Poţi călători în trecut pe platoul Haut unde se află oraşul istoric Tlemcen, Moscheea Mare, Meterezele Almohad şi fortăreaţa Masourah.

Mergând spre Sahara este oferită o altă mare varietate de atracţii. Puteţi opri în interesantul oraş sfânt Beni-Isguen, cu porţile bine păzite şi cu o piaţă de licitaţii. Ouargla sau 'cheia de aur a deşertului' este un oraş frumos, în care se înalţă minareta din malachit, piaţete şi o arhitectură magnifică. Atracţiile naturale principale ale Algeriei sunt Kabylia şi Cheile Gorges. De-a lungul coastei Turcoaze sau în peninsula Sidi Fredj te poţi bucura de frumuseţea oceanului.


DATE GENERALE

Populaţia: 32.814.000
Ziua naţională: 1 noiembrie - "Ziua Revoluţiei"
Capitala: Alger; 3.060.000
Suprafaţă: 2.318.741 kmp
Limbi oficiale: arabă (dialect Darja) aprox. 80%, franceză, limba berberă

Religie: Musulmană
Moneda naţională: Dinar algerian

Sporul de viaţă: 70 de ani

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro