Top 20 Cele mai complexe si periculoase drumuri din lume!

miercuri, 3 februarie 2010

Care sunt cele mai complexe si periculoase drumuri din lume? Dupa ce am citit cateva articole pe tema asta, m-am hotarat sa fac si un top al acestora.


1. The Road of Death, Bolivia

Drumul North Yungas (de asemenea cunoscut ca "El Camino de la muerte"), este un drum de 69 de km, care face legatura intre capitala La Paz si Coroico. Acest drum este legendar pentru pericolele sale extreme, iar in 1995, Banca Inter-Americana de Dezvoltare, l-a botezat ca "cel mai periculos drum din lume". Anual mor 200-300 de calatori de-a lungul drumului. Pe marginea drumului sunt sute de cruci, acestea marcand multe din locurile unde vehiculele au cazut in gol.
Exista si un drum South Yungas (Chulumani), cu o lungime de 64 de km, si este considerat a fi aproape la fel de periculos ca North Yungas.
La 24 iulie 1983, un autobuz s-a prabusit intr-un canion de-a lungul drumului North Yungas, omorand peste 100 de pasageri, acesta fiind cel mai grav accident rutier din Bolivia.

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



2. Col de Turini, Franta

Trecatoarea Col de Turini, situata la 1607 m deasupra nivelului marii, este situata in sudul Frantei, in muntii Alpi. Drumul care trece prin aceasta zona, este renumit pentru ca este o etapa din Raliul Monte Carlo, din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri [WRC]. Aceasta etapa combina 34 de curbe de tipul 'acelor de par', cu portiuni de linie, unde masinile pot atinge peste 180 km/h. Drumul a facut parte de trei ori din turul Frantei la ciclism (1948, 1950 si 1975).



Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



3. Stelvio Pass, Italia

Pasul Stelvio, situat la 2757 m, este cel mai inalt pas pavat din Alpii de Est. Aceasta sosea face legatura intre Valtelina, valea superioara a raului Adige, si Meran.
Drumul este o combinatie de 48 de curbe 'ac de par', cu portiuni extrem de inguste si inclinatii foarte abrupte. Emisiunea britanica, Top Gear, a ales acest drum ca fiind "cel mai bun drum de condus din lume", insa dupa ce au vizitat Transfagarasanul, "nebunia lui Ceausescu", au sustinut ca au facut o greseala cand au propus Pasul Stelvio pentru aceasta distinctie.



Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



4. Leh-Manali Highway, India

Acest drum este o autostrada care face legatura intre orasele Leh si Manali. Este deschis circulatiei doar intre iunie si mijlocul lui septembrie, cand zapada este eliminata.
Autostrada traverseaza unele din cele mai inalte pasuri din lume, printre care Rohtang La (3978 m), Baralacha La (4892 m), Lachulung La (5059 m) si Taglang La (5325 m).
O calatorie (cu masina), in conditii normale, de-a lungul drumului dureaza aproximativ doua zile, autostrada avand aproximativ 479 km.
Din cauza altitudinilor mari si a cantitatii mici de oxigen, multi dintre calatori sufera de 'rau de munte'.
Autostrada a fost construit si este intretinut de armata indiana si poate sprijini cele mai grele autovehicule ale lor.



Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



5. Viaductul Puxi, Shanghai, China

Aceasta este unul dintre cele mai aglomerate puncte din Shanghai, avand un trafic de mii de masini in fiecare ora. Acesta are cinci nivele de poduri care ajuta la conectarea a doua din cele mai aglomerate autostrazi, astfel fluidizandu-se circulatia.




6. The Judge Harry Pregerson Interchange, Los Angeles, S.U.A.

Intersectia The Judge Harry Pregerson este situata in Los Angeles, California si este unul dintre cele mai complicate noduri din SUA. Ea permite intrarea si iesirea in toate directiile intre I-105 si I-110. Este o stiva de transfer, cu straturi de poduri ce face o retea complicata de drumuri care sa permita desfasurarea fluenta a traficului.
Acest nod rutier a fost deschis in 1993.




7. Transfagarasan, Romania

Desi se poate spune ca sunt subiectiv, Transfagarasanul este, cu siguranta, unul din cele mai complexe si periculoase drumuri din lume. Am pus Transfagarasanul pe primul loc, influentat fiind si de emisiunea celor de la TOP GEAR.
Drumul DN7C – Transfagarasan incepe in comuna Bascov, Judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km.
Drumul construit peste Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din Romania, care face parte din Carpaţii Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lingă Lacul Balea, ajunge la altitudinea de 2042 m. Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine in Romania dupa soseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Muntii Parang, dar aceasta insa nu este asfaltata in totalitate.
Transfagarasanul trece peste 830 podete si 27 viaducte.
Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 – 1974 in timpul lui Nicolae Ceausescu, care a vrut sa asigure un drum strategic peste munti. Inaugurarea avand loc in data de 20 septembrie 1974.
Drumul peste Muntii Fagaras, s-a realizat cu eforturi materiale considerabile si cu pretul multor vieti de soldati si muncitori care au contribuit la constructia lui.



Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



8. Highway from Hell [Autostrada Lena], Rusia

Ultimii 970 de km din autostada federala rusa, ce leaga capitala Moscova de orasul Yakutsk din Siberia, se numeste autostrada Lena sau 'autostrada din iad". Acest drum bizar este paralel cu fluviul Lena, in apropierea orasului Yakutsk. Desi este o autostrada federala, in portiunea finala, drumul este acoperit de noroi. Cand ingheata iarna, drumul devine excelent pentru circulatie, viteza maxima admisa fiind de 70 km/h.
Insa, vara orice ploaie semnificativa face drumul impracticabil, putand inghiti masini de mici dimensiuni ce s-ar aventura in aceasta zona.

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



9. Gravelly Hill Interchange, Birmingham, Marea Britanie

Gravelly Hill Interchange, poreclit "Spaghetti Junction", este a sasea intersectie pe autostrada M6, unde se intersecteaza cu A38 Aston Expressway in Birmingham, Marea Britanie. Numele de "Spaghetti Junction" a fost inventat de Roy Smith, un jurnalist de la Birmingham Evening Mail in anii 1970. Vedere aeriana a intersectiei ne arata de ce se numeste Spaghetti Junction. Aceasta ocupa o arie de peste 30 de acri, intersectia serveste 18 rute si cuprinde 4 km de drumuri intortocheate. Are 6 nivele diferite, existand 559 de coloane din beton, ajungand pana la 24,4 m in inaltime. Inginerii au trebuit sa ridice 21,7 km de autostrada pentru a acomoda doua linii de cale ferata, 3 canale si doua rauri. Este cea mai complicata confluenta din Marea Britanie.




10. Russian-Georgian "Military" Mountain Roads

Situat in muntii Caucaz, acest drum ar trebui sa fie strabatut numai de catre armata, astfel expicandu-se lipsa de amenajare a acestuia.
Drumul sunt acoperit ori de zapada groasa, ori de un noroi gros si extenuant. Acest drum, probabil ti-ar inghiti masina, fie ca este zapada, fie ca este noroi. Acest lucru pare sa nu afecteze localnicii, care strabat drumul cu masinile Lada.
Drumul, rar folosit, leaga Rusia si Georgia, avand o mare importanta strategica pentru ambele state.

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



11. Guoliang Tunnel Road, China

Magnificul tunelul Guoliang este sculptat in muntii Taihang si a fost construit de 13 sate locale, in frunte cu seful lor, Shen Mingxin. Acesta este situat in provincia Henan din China. Acest drum a fost construit in 5 ani. Multi dintre cei care au muncit, la acest drum, si-au pierdut viata, insa restul au reusit sa termine unul din cele mai spectaculoase drumuri din lume. Tunelul a fost deschis traficului pe 1 mai 1977. Tunelul are o lungime de 1200 m, o inaltime medie de 5 m si o latime de 4 m.
Tunelul Guoliang este supranumit "drumul care nu tolereaza nici o greseala", cele mai multe din accidentele din tunel sunt cauzate de neglijenta calatorilor.
Acest tunel este un traseu extrem de spectaculos, precum si o destinatie cheie pe harta turismului din China.

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



12. Taroko Gorge Road, Taiwan

Drumul ce traverseaza Cheile Taroko din Taiwan este un alt traseu de munte facut prin sculptura in roci, la fel ca drumul prin tunelul Guoliang. Drumul trece prin Parcul National Taroko, de-a lungul Cheilor Taroko.
Drumul este facut pentru turisti, insa si pentru a transporta marmura ce se gaseste abundent aici.

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow



13. Pasubio (Vicenza), Italia

Acest drum este un traseu pentru drumetii, facut pe aliniamentul unui vechi drum roman. Drumul seveste mai ales pentru motociclete, dar si pentru anumite tipuri de masini.
Drumul este foarte periculos, cu portiuni inguste si alunecoase, cu numeroase tuneluri si peisaje uimitoare, fancand din acesta o destinatie populara pentru turismul de aventura.





14. The Halsema Highway, Filipine

Autostrada Halsema, cunoscuta si ca Baguio-Botoc Road, are o lungime de aproximativ 240 km si este, in cea mai mare parte, neasfaltata. Drumul trece pe langa stanci abrupte, iar parapetii sau orice alte mijloace de securitate, nu exista. Drumul ingust si stanca abrupta face drumul aproape impracticabil in timpul sezonului ploios. Este cunoscut pentru caderi de pietre si torente de noroi, iar autobuzele circula cu viteza mare pentru a traversa rapid astfel de portiuni. Din acest motiv, s-au intamplat o multime de accidente in care au murit o multime de oameni.





15. Trollstigen, Norvegia

Fiordurile norvegiene sunt strabatute de o multime de drumuri, o atractie pentru amatorii de turism de aventura. Cel mai important, dintre aceste drumuri, este Trollistigen, o serie de drumuri umitoare si o priveliste incantatoare asupra unor cascade.
Drumul, desi nu este lipsit de standardele de siguranta, ai nevoie de indemanare pentru a strabate acest drum. Sunt o multime de curbe, 'ace de par', inclinari periculoase, ce nu-ti lasa nici un pic de ragaz. Cu toate acestea, odata ce ai ajuns in varf, privelistea iti taie rasuflarea. Drumul, extrem de ingust, lasa posibilitati foarte putine pentru vehicule de a trece unul pe langa altul.
In partea de sus, exista un punct amenajat de belvedere, din care se pot vedea drumul si cascada Stigfossen, cu o lungime de 320 de m.





16. Los Caracoles Pass, Muntii Anzi, Chile & Argentina

Acest drum trece peste Muntii Andreas si este o cale de acces intre Chile si Argentina.
Drumul Los Caracoles este o succesiune de drumuri 'inainte-inapoi', care urca o panta extrem de abrupta. Drumul are multe incliantii abrupte, curbe 'ac de par' si nu exista parapeti de siguranta. Drumul este acoperit de zapada in cea mai mare parte din an. Zapada, impreuna cu dificultatea drumului, cere multa rabdare si aptitudini de conducere foarte bune. Cu toate acestea, acest drum este destul de circulat, iar numarul de morti este destul de redus.




17. Iroha-Zaka, Japonia

Iroha-Zaka este cunoscut si ca "drumul serpuit". Iroha-Zaka este format din doua drumuri, primul drum este pentru coborare, iar al doilea pentru urcare. Drumul are o vechime mare, fiind folosit in trecut de pustnici. Fiecare curba este marcata cu o litera a alfabetului antic japonez, numarul de curbe, 48, fiind egal cu numarul de litere din alfabetul antic japonez.




18. Van Zyl's Pass, Namibia

Drumul DR3703, ce trece prin pasul Van Zyl, situat in Namibia, este un drum clasic de offroad. Acesta nu este chiar un drum, ci mai degraba un traseu, facut de-a lungul timpului de calatori.
Traseul, extrem de abrupt, ofera momente pline de adrenalina, avand o distanta de 10-15 km conducere in conditii extrem de dure, traversand zone cu pietre, badlands si ravene.
La sfarsit, drumul coboara in vechea vale glaciara numita Valea Marienfluss, care este una din cele mai importante atractii ale planetei.




19. El Espinazo del Diablo, Mexic

El Espinazo del Diablo, "coloana vertebrala a diavolului", este un pas din Durango, Mexic. Dureaza cam 5 ore, si a fost, pentru o perioada lunga, singurul drum ce facea legatura intre Durango si Mazatlan Sinaloa. Desi exista o multime de povesti despre traversarea El Espinazo del Diablo, drumul este bine intretinut, existand o multime de semne de atentionare ce marcheaza majoritatea pericolelor si multe zone de parcare.
Peisajul este unul foarte frumos.





20. Lysebotn Road, Norvegia

Acesta este probabil cel mai frumos drum de drumetii din Europa. Drumul incepe la baza fiordului Lysebotn, cu o portiune ingusta ce se 'catara' pe peretii abrupti ai fiordului. Aceasta 'catarare' se face prin 27 de portiuni de drum 'inainte-inapoi' si un tunel lung de 1,1 km, cu 3 portiuni "inainte-inapoi" in interior.
Ultimii 30 de km de drum Lysebotn este un adevarat roller-coaster. Este ingust, insa succesiunea dreapta-stanga este foarte lenta.
Ajuns in varf, privelistea este una uluitoare, printre cele mai frumoase de pe Terra.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro